• +90 (516) 164 45 45
  • info@eurocut.com.tr

Freze Kesici Takımlar

Freze Kesici Takımlar

Freze

CNC Freze tezgahlarında yüzey tarama, delik delme, puntalama, kılavuz çekme, raybalama, kanal açma, cep boşaltma ve hassas delik genişletme gibi birçok operasyonlar yapılmaktadır. Bu proseslerinde uygulanmasında kullanılan kesici takımın seçimi üretimi ciddi oranda etkilemektedir. Kullanılan kesici takım seçimi ise malzemenin cinsine göre değişmektedir. Bugün ki yazımda sizlere parmak freze, tarama freze çakısı, matkap, rayba ve kılavuzlardan bahsedeceğim.

1.Parmak Frezeler

İngilizcede “End Milling Cutter” olarak adlandırılan parmak frezeler hem alın bölgelerinde hem de yan yüzeylerinde talaş kaldırabilen 2 ya da daha fazla kesici ağızları olan ve imalatta sıklıkla kullanılan takımlardır. Yüksek hız çeliklerinden (HSS (HİGH SPEED STEELS)) imal edilebileceği gibi, sert metallerden de üretimi yapılmaktadır. Ayrıca takma uçlu parmak frezelerde sert metal tipte olanlarda üretimde tercih edilmektedir.

Parmak frezeler kullanım yerine göre ; Düz, konik, küresel ve köşeleri kavisli uç olarak imal edilmektedir. Ayrıca helis açısı ve kesici ağız sayısı değişkenlik gösterebilir.

Tungstenkarbür (WC) parmak frezeler, HSS parmak frezelere göre uzun ömürlü ve maliyeti yüksek takımlardır. Maliyetleri yüksek olduğu için tunstenkarbür frezelerin yerine genellikle uçları vidalanabilen farklı geometride ve değişik amaçlı talaş kaldırabilen takımlar ve tutucular mevcuttur.

2. Tarama Freze Çakıları

Sanayide ürün formuna göre değişebilen çeşitli ağızlarda kullanılan tarama kafaları mevcuttur. Universal ve CNC Freze tezgahlarında kullanılan tarama kafalarının farklı sayıda ve takım tasarımına göre farklı açılarda olan uçları elmas olarak piyasada bilinen kesici insertler sayesinde kesme işlemini gerçekleştirirler. Tarama freze çakıları genellikle geniş yüzeylerdeki ve fazla derin olmayan parça yüzeylerin işlenmesinde kullanılır