• +90 (516) 164 45 45
  • info@eurocut.com.tr

Zımpara

Zımpara

Zımpara

Zımparalar, yüzey pürüzlerini gidererek pürüzsüz yüzey elde etmek için ayrıca pası, eski boyayı ve verniği temizlemek için kullanılan bir malzemedir. Aşındırıcı kristalize kum taneciklerinden oluşur. Genel olarak inşaat ve imalat sektöründe birçok alanda kullanılmaktadır.

Zımparalama işlemi, metal, ahşap, mermer, alçı gibi malzemelerden oluşmuş yüzeylerin pürüzsüz hale getirilmesidir. Boyadan ve astardan önce yapılan en son işlemdir. Ayrıca ahşap yüzeylerde eski boyanın ve verniklerin sökülmesi işleminde de zımparalar kullanılmaktadır. Metal yüzeylerdeki pası ve kiri temizlemek amacıyla da kullanılır.

İnşaatlarda, saten alçı yapılmış duvarları boyadan önce pürüzsüz hale getirmek amacıyla zımpara yapılır. Zımparalar elle yapıldığı gibi zımpara takozu veya zımpara makineleri ile de yapılmaktadır.Zımpara yüzeyindeki kristalize kumların boyutlarına göre sınıflandırılmaktadır.

Zımparalar kalınlığına göre belirli numaralandırmalar yapılarak sınıflandırılmıştır. Ülkemizde Amerikan Standartlarında (CAMI) belirtilen “Kum” değerlerine göre sınıflara ayrılmıştır. Piyasada genellikle 40 kumdan başlayarak 3000 kum değerine kadar farklı kalınlıkta zımpara bulmak mümkündür.

Kum değeri yükseldikçe tanecik boyutları küçülür ve zımpara incelir. Yani 40 kum zımpara kalın, 3000 kum zımpara incedir. Yapılan imalatın türüne göre farklı kum değerlerinde zımparalar kullanılmaktadır.